Historik


slideIMG_07371

Här är Viking Plyms historia

En av Sveriges mest kända skeppsbyggare i seklets början var August Plym på Neglingevarvet nära Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hans utsökta båtbyggen var av högsta kvalitet och hade världsrykte.
1912 skulle olympiadens sjösportevenemang äga rum i trakten av Nynäshamn och Plym hade i all hemlighet förberett en verklig PR-kupp när världens elitseglare hade samlats i Sandhamn . På en avspärrad yta på varvet hade han låtit de skickligaste båtbyggarna han hade bygga ett litet vikingaskepp! Han hade fått tillstånd av Oslo universitet att utnyttja ritningar från världens mest kända gravskepp – Gokstadskeppet. Det blev ingen exakt replik men ett liknande skepp med Gokstadslinjer i skrovet och i ungefär halv skala. Ett högklassigt bygge i utvald ek.

Inspirerad av utsmyckningen på det andra norska gravskeppet – Osebergskeppet – lät han en suverän träsnidare, Thor August Nerpin,  utforma en ornamentik, som söker sin like. Ett grannt drakhuvud och en stjärt hörde förstås till, liksom tio sköldar. Bland Nerpins andra verk står den kungliga slupen Vasorden ut som ett av de främsta. På den marina sidan har han även gjort sköldar till pansarbåtar.

 

En grannare syn har väl sällan skådats i Sandhamn än när ”DRAKEN” helt överraskande kom slörande från havet i frisk vind. Gissa om det blev succé!

Efter många år hos familjen Plym med bl a PR-verksamhet i USA och Canada på 1960-talet låg skeppet en tid i ”vila”. Ur denna väcktes hon upp, då hon av sonen Oscar Plym donerades till Täby kommun 1981 och fick sitt nya namn Viking Plym. Då grundades också Täby Vikinga Skeppslag med uppgift att vårda och segla detta vackra skepp.

Skeppet är nu en av Täby Kommuns kulturklenoder – inte minst därför att hon är Världens äldsta vikingaskepp på haven. (Skeppets historiska bakgrund skildras under Rötter)

 

Med vördnad och beundran

När vi vårdar och seglar vårt nutida skepp fylls vi av beundran för de gamle, de äkta Vikingarna. Med enkla verktyg kunde de bygga suveräna skepp. Här i svearnas land inte så stora men avgörande i deras liv.

De planerade och genomförde fantastiska långfärder helt utan sjökort och bara ett primitivt ”solbräde” som stöd. Inga väderprognoser och ingen radio. Skärgårdarna fulla med farliga stenar men helt utan prickar och fyrar. I hårt väder fick de kämpa för sina liv – utan flytvästar och sjöräddning. Förvisso utan hjälpmotor när roddarna var utmattade.

Att följa ryska floder, med beväpnade skaror på stränderna och vilda forsar väntande, krävde modiga män.

De ristade få ord på runsten – Vi ristade en bok.

Läs mer om Vikingarna och båten. Sätt in 100 kr på bankgiro 425-1302 så sänder vi dig boken. Var noga med att ange adress och telefonnummer. Boken kan även köpas på kommunhuset, Täby Kommun. Stort Tack till dem som ristat boken:
Eric Jarnberg, Bertil Stjernfelt, Carl Norberg och Lars Elenborg